Vijesti


 • 10 jun 2019

  Održan drugi sastanak u okviru projekta "ALL IN"

  Predstavnici Centra za demokratiju i ljudska prava boravili su u 5. do 8. juna u Mitrovici na Kosovu* u okviru projekta „ALL IN: Pathways to belonging: From interculturaL dialogue to social INclusion“, koji je finansijski podržan od strane Evropske komisije kroz program Evropa za građane. Okosnica projekta je prikrivanja heterogenosti kultura uslijed čestih migracionih kretanja stanovništva, gdje društva postaju sve više multikulturna, a identitet mnogih homogenih nacija i lokalnih i regionalnih zajednica postaje upitan. Domaćin druge transnacionalne studijske posjete (od ukupno 7 predviđenih projektom) bio je NVO Domovik iz Sjeverne Kosovske Mitrovice. Pored naših predstavnika, studijskoj posjeti boravili su i predstavnici projektnih partnera iz Slovenije, Grčke, Kipra i Italije. Projektni partneri su imali prilike da se više upoznaju sa radom „Caritas Kosova“ humanitarne organizacije koja je dio „Caritas Europa“, a čija misija je promovisanje univerzalnih vrijednosti, unapređivanja socio-ekonomskih uslova života marginalizovanih kategorija stanovništva iz Kosova, kroz osnaživanje njihovih ljudskih prava i podsticanje socijalne inkluzije. S tim u vezi, tokom posjete romskog naselja, projektni partneri su se upoznali sa pozitivnom praksom u oblasti socijalne inkluzije Roma kroz predstavljanje rada psihologa i medijatora iz Caritasa koji rade sa romskim stanovništvom. Predstavnici GIZ-a iz Bosne i Hercegovine i Kosova predstavili su „Pasoš kompetencija“, prilagođeni instrument (prvobitno osmišljen u Njemačkoj), koji ima za cilj da podstakne zapošljavanje ugroženih grupa putem savjetovanja i rada savjetnika sa predstavnicima ranjivih kategorija društva. Posebnost ove posjete bila je projekciju dokumentarnog filma o multietničkom amaterskom „Big Band“ orkestru koji govori o saradnji i prijateljstvu stanovnika različitih etničkih grupa, entuzijazmu profesora Petra Rakića i njegovoj ideji stvaranja džez orkestra, koji je postojao u Mitrovici tokom osamdesetih godina. Po završetku projekcije filma predstavnici projektnih partnera su imali priliku da se upoznaju sa Mitrovica rock school projektom, škole koja povezuje srpske i albanske tinejdžere kroz muziku, vraćajući muzičku tradiciju koja obije strane čini ponosnima. Sledeći transnacionalni sastanak će se održati u Krynice Zdroj u Poljskoj od 3. do 5. septembra 2019. godine.

 • 10 jun 2019

  Održana obuka “Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava iz centralno-sjevernog regiona za razvoj anti-diskriminatornih politika na lokalnom nivou”

  Uspješno smo završili dvodnevnu obuku “Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava iz centralno-sjevernog regiona za razvoj anti-diskriminatornih politika na lokalnom nivou” u okviru projekta "Osnaživanje stručnih kapaciteta za borbu protiv diskriminacije lica sa invaliditetom". Obuka je održana 06. i 07. juna u Kolašinu, a istom su prisustvovali predstavnici Sekretarijata za društvene djelatnosti. Predavači na seminaru su bili: ✔️Siniša Bjeković, zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore ✔️Vesna Simović Zvicer, profesorica na Pravnom fakultetu UCG i članica Sudskog savjeta. Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

 • 03 jun 2019

  KONKURS za polaznike/ce trodnevne škole “Mladi u susret savremenim bezbjednosnim izazovima: šta nam predstoji?”

  Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM)raspisujeKONKURS za polaznike/ce trodnevne škole“Mladi u susret savremenim bezbjednosnim izazovima: šta nam predstoji?” Škola se realizuje u okviru projekta "Zauzmimo stav za buduće perspektive: savez mladih i NATO-a" koji realizuje CEDEM u saradnji sa NVO "Atak" i PR&Media Consultancy PRiME, a koji je podržan od strane NATO-ovog Odsjeka za javnu diplomatiju.Cilj škole je da doprinese poboljšanju nivoa informisanosti i unaprjeđenju znanja mladih o međunarodnoj bezbjednosti i bezbjednosnim izazovima Zapadnog Balkana. Takođe, cilj Škole je izgradnja znanja mladih o ključnim aspektima koncepta ljudske bezbjednosti, uključujući demokratsku civilnu kontrolu, savremene bezbjednosne prijetnje, poput terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i odnos između koncepta bezbjednosti i zaštite privatnosti i dostojanstva ličnosti.Škola je posebno usmjerena na: a) studente/kinje prava, političkih nauka i novinarstva; b) pripravnike/ce i mlađe/e službenike/ce zaposlene u državnim institucijama; c) mlade lidere/ke političkih partija u Crnoj Gori; i d) mlade aktere/ke civilnog društva. Dodatno, ohrabrujemo i mlade iz sfere prirodnih nauka da se prijave za učešće na Školi!Predavači su nacionalni i regionalni eksperti i ekspertkinje, kao i predstavnici/e crnogorskog sektora bezbjednosti.Škola će se održati u periodu od 16. do 18. juna (od nedelje popodne do utorka popodne), u hotelu Palas, u Petrovcu. Za sve polaznike/ce Škole obezbijeđen je smještaj u hotelu na bazi punog pansiona i prevoz u oba pravca.Broj polaznika/ca je ograničen na 25!Svi polaznici/e po završetku Škole, dobijaju sertifikat i pravo učešća na drugim projektnim aktivnostima. Ukoliko želite da pohađate Školu, zainteresovani/e kandidati/kinje mogu poslati biografiju (na engleskom ili crnogorskom jeziku) i kratko motivaciono pismo (ne duže od 200 riječi) na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije do 10. juna 2019. godine, uz naznaku “Prijava za učešće na Školi “Mladi u susret savremenim bezbjednosnim izazovima: šta nam predstoji?”.Za sva dodatna pitanja vezana za Školu, projekat ili programske aktivnosti, budite slobodni da nas kontaktirate putem e-mail adrese: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili telefona 020 234 114.

 • 03 jun 2019

  Održana dvodnevna obuka za članove/ce Mreže lokalnih koordinatora za borbu protiv nasilja u porodici, dječijeg prosjačenja i prisilnih brakova Tivta, Podgorice i Berana

                                                Završena je dvodnevna obuka za članove/-ce Mreže lokalnih koordinatora za borbu protiv nasilja u porodici, dječijeg prosjačenja i prisilnih brakova Tivta, Podgorice i Berana. Obuka je održana u hotelu „Bianca“ u Kolašinu. Predavači na obuci su bili g-đa Vesna Delić, doktorantkinja na katedri za Etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i g-din Mensut Krpuljević, predstavnik Crvenog krsta. Obuka predstavlja dio projekta „ Zajedno za održive rezultate u borbi protiv nasilja u porodici, dječijeg prosjačenja i prisilnih brakova“ finansiranim od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava.  🔹 Cilj projekta je da doprinise sprječavanju i suzbijanju nasilja u porodici, dječijeg prosjačenja i prisilnih brakova među RE populacijom, kroz jačanje multisektorske, koordinisane saradnje svih relevantih institucija, organizacija i ustanova na lokalnom nivou koja će rezultirati kreiranjem jedinstvenih mehanizama za rješavanje gore navedenih problema. 
 • 1
 • 2
 • 3